tirsdag 24. februar 2009

Mobilt kontor:


Nå er barnehjemmet i Noh Bo ferdigstilt. Vi rakk det i siste liten, og måtte pakke bilen i all hast for å rekke første møte i Bangkok. Når alle myggtelt, tannbørster og skrujern var pakket, var det akkurat plass til et effektivt møte bakerst på lasteplanet.


Vi trodde vi hadde en oppsiktsvekkende oppakning helt til vi fikk øye på denne lille skapningen langs landeveien. Å påstå at motor-bikes har lite lagringskapasitet ser ut til å være en upresis statement.

Vi er for øyeblikket i Bangkok og skal i møte med CASE Studio architects i ettermiddag. Vi har invitert representanter fra lokalmiljøet i området vi ønsker å jobbe i, og håper dette kan være starten på en kontruktiv dialog!

Det kommer bilder og info om Noh Bo i nær fremtid...

mandag 23. februar 2009

Nye kontorlokaler:



Tyin tegnestue har de siste ukene operert fra splitter nye arealer litt nord for No Boh. Kontor- og innlosjeringsfasilitetene i Ban Mae Salit er mer luftige enn romslige og har en pittoresque utsikt over Burma og Moei River fra sine syv meter høye pillarer.

Produktivitetsrapportene viser en tydelig økning i bedriftens effektivitet i sammenheng med overflytningen til nye lokaler. Om dette skyldes de naturskjønne omgivelsene, tilstedeværelsen av varmtvannsdusj, eller de daglige vannpolo-øktene i grensefloden er ikke godt å si, men så lenge det funker er ledelsen godt fornøyd.


Betjeningen på Per-Pron Resort er svært hyggelige, snakker omtrent et fnugg engelsk og har en liten kokainplantasje ved elvebredden (Dette er dog ikke dokumenterte fakta, men da vi spurte hva det var, smilte de bare, og på spørsmålet “Maybe Cocain?” smilte de enda bredere og flauere og svarte det man svarer på 98 prosent av alle spørsmål i Thailand: “Yes.”)

Terningkast 5

fredag 20. februar 2009

Ny rekord for TYIN-bilen:


Etter en lang dag i jungelen med bambushogst ville arbeiderne gjerne ha skyss tilbake til Noh Bo.

Vi prøvde oss på 27 menn, fjorten bunter bambus og annet pikk-pakk.

Noen gufne skrapelyder gav oss hint om at dette var vel optimistisk, og vi reduserte med noen mann.

Tidsnød eller ikke; vi må sette sikkerheten i høysetet. Hvertfall i et eller annet sete...

Eventyrstund:

"Jeg rir ut i den store verden!" sa den eldste. "Jeg må en gang forsøke meg på livet der, og jeg må blande meg med menneskene; jeg vil bare det gode og det sanne, det er med det jeg kan verne om det gode og det skjønne. Mye skal bli annerledes når jeg blir med!" Ja, han tenkte store og veldige tanker, slik vi alle gjør det hjemme ved kakkelovnene før vi kommer ut i verden og prøver oss i regn, rusk og tornebusker.

(Utdrag fra H.C. Andersens "De vises sten"

TYIN tegnestue i bryllup:


Vi var så heldige å få delta i bryllupet til Tasanees datter Kendy. Vielsen ble holdt i Mae Sot, og vi syns det var en fin og annerledes opplevelse. Det meste foregikk på karen og thai, så vi skjønte ikke stort mer enn "tablu" (karen for takk) og "je siep" (20 på thai). Vi regner med at begge sa ja. De virket hvertfall fornøyd med utfallet.

Etter vielsen fikk vi tradisjonell mat, inkludert egg som (etter det vi fikk fortalt) var gravd ned i sand i noen måneder sammen diverse krydder. De var grønne og brune og smakte... hva skal man si... spesielt.

TYIN ønsker brudeparet alt godt, og håper vi blir invitert i bryllupene for de to andre døtrene...

torsdag 19. februar 2009

De tre nye tyinister:

Vi er svært glade for å kunne presentere våre tre nye medspillere.

Erlend Bauck Sole, Pasi Olav Aalto og Magnus Henriksen var ikke sene om å pakke sekken da Tyin trengte forsterkninger (etter noen runder med NTNU, lånekassen og tre bedre halvdeler)

Alle tre hører til samme kull fra arkitektlinja ved NTNU som Yashar og Andreas, så vi har fått brynt oss på hverandre i mang en sammenheng tidligere.


Erlend er flasket opp på arkitektur fra barndommen og er en svært nyttig og arbeidsom allrounder. Godt blikk for strukturering, stor hjerne med nyttig og unyttig kunnskap og en stoisk ro som kan dempe hysterianfall hos, og tidvis frustrere til døde, de mer ustabile av oss.


Pasi forfølges av et tungt etternavn. Ingen vet om slektskapet er tilstede, men vi liker uansett å tro at evnene også ligger i navnet, ikke bare i blodet. Pasi består av like deler arkitekt og fotograf samt en god porsjon fiks-alt-mulig-het-skap. Gruppas lille solstråle.


Magnus er arkitekttrubadurhumorist. En tittel som ikke sitter løst verken hos arkitekter, trubadurer eller humorister. Med conté-stift i en hånd, ukulele i en annen får prosjektene en annen låt i pipa. Heldigvis for oss andre har Magnus deltatt på kurs om gruppedynamikk. Med denne bakgrunnen vil Magnus lede gruppa ut av enhver situasjon klokere, gladere og mer balansert.

Nok snikk-snakk.

...til arbeidet!

søndag 8. februar 2009

Tyin barnehjem blir Tyin tegnestue:



Overgangen fra 2008 til 2009 blir litt omfattende å gjøre rede for. Vi skal gjøre et forsøk likevel.

Som nevnt i Tyin barnehjem-bloggen har Line valgt å fortsette arbeidet i området rundt Noh Bo, og vi har fått forsterkninger fra NTNU for videre arbeid. Magnus Henriksen, Pasi Aalto og Erlend Bauck Sole er nå helt og fullt Tyinister på lik linje med Line, Yashar og Andreas.

Vi har begynt å føle oss fram mot en mer langsiktig plan, og endringen av navnet Tyin barnehjem er et ledd i denne prosessen. Tyin tegnestue-navnet åpner for muligheten til å jobbe med andre typer bygg enn barnehjem. Like viktige og aktuelle bygg kan være samfunnshus, skolebygg og helsebygg.

Starten av året har til nå blitt brukt til gjennomføringen av workshoppen beskrevet i tyinworkshop2009.blogspot.com og vi vil fullføre barnehjemmet i Noh Bo fram til slutten av februar.

Vi har vært i kontakt med flere organisasjoner i Thailand som jobber med arkitektur innenfor det samme feltet vi ønsker å jobbe i.



Hittil har vi kommet lengst i kommunikasjonen med Case Studio Architects. Case jobber i og med ulike små lokalsamfunn nært Bangkok sentrum. Vi har vært på befaring i et strøk i Min Buri distriktet. Området er på god vei til å bli slum, og beboerne har problemer med rettighetene til å bo her.

Case har startet opp et lekeplass-nettverk sammen barna i området. Dette har vist både beboerne og myndighetene at folket har styrke til å gjøre noe med sitt eget nærmiljø. Nå har beboerne signalisert at de kan trenge flere tiltak for fellesskapet. Felles møtested, markedsplass og skole er blant ideene som har dukket opp.

Vi håper å kunne starte en dialog med beboerne (gjennom Case) for å finne et prosjekt vi kan samarbeide om. Foreløpig ser det lovende ut, og det er betryggende å ha funnet lokale fagfolk som er villige til å samarbeide med oss.

Vi er spente på hva vårhalvåret vil bringe, og skal bruke bloggen på å holde dere "der hjemme" oppdatert så jevnlig som mulig.